SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 696 AND id_comentari =SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 696 AND id_comentari =SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 696 AND id_comentari =SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 696 AND id_comentari =SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 696 AND id_comentari =

Tríodos o Díodos? La pota no ètica d'un banc que no complia la llei

Aquest matí han entrevistat el sotsdirector general de TriodosBank a Espanya, Joan Antoni Melé, al programa El matí de Catalunya Ràdio: La banca ètica creix en un temps de crisi.
 
Ha estat una entrevista interessant. En Joan Antoni Melé sempre és un personatge interessant. Malauradament ha tornat a expressar-se amb falsedat en un tema, cosa que lamento profundament.
 
Triodos Bank es defineix com un banc ètic i que actua amb RSE. A l'hora d'invertir els recursos elimina aquelles empreses que estan en sectors no ètics i tria aquelles que tenen bones pràctiques ambientals i també ha parlat de culturals.
 
Per desgràcia, Triodos Bank no mostra aquest sentit de la responsabilitat social pel que fa al respecte lingüístic a la clientela i la societat on pretén fer negoci. Però no és només un tema d'RSE -que ja és prou lamentable- sinó que des de la seva implantació a Catalunya, aquest banc està incomplint la llei (article 128-1 del Codi de Consum).
 
A l'entrevista d'avui han estat indulgents ja que Manel Fuentes sols s'ha referit a la mala pràctica però sense esmentar l'incompliment legal. Melé ha esquivat la pregunta parlant del volum de feina, el creixement... i ha dit que ara en part ja estava solucionat. Però no és així. 
 
La pregunta que toca fer a Triodos Bank és molt senzilla: si incompleixen una llei sense immutar-se, per quin motiu he de pensar que no n'estan incomplint altres? O és que és raonable pensar que es poden complir les lleis a la carta? Com ho fan per triar quines compleixen i quines no?
 
Sóc crític amb el comportament de Triodos -potser més que amb altres empreses- perquè el que no es pot fer és usar l'ètica per tapar les males pràctiques i per orientar l'ètica en una part de l'empresa i acceptar que una altra part no cal ser-ho.
Transparència
Triodos no publica memòria d'RSE ni tenen cap departament d'RSE. L'argument que aporten és que l'RSE ja forma part plenament de tota la seva filosofia. Curiós argument que sovint també fan servir els organismes públics per justificar que a ells no els cal gestionar l'RS perquè ja és innata. També feien servir aquest argument les caixes d'estalvis ara fa deu anys, ja que l'Obra Social era la seva RSE. En tot cas, a la seva memòria corporativa no expliquen que estiguin incomplint cap llei, que hagin tingut queixes i denúncies o que en alguns temes no estiguin donant compliment a les expectatives de la societat.
Cumplimiento e integridad. Triodos Bank cuenta con un conjunto de normas y procedimientos internos que garantizan que la gestión de la empresa se realiza de acuerdo con sus propias políticas y se adecua a las leyes y regulaciones vigentes. Además, el departamento de Legal y Cumplimiento garantiza, de forma independiente, el cumplimiento de las normas y los procedimientos del banco. [...] En 2010 no se han producido incidencias importantes en materia de cumplimiento o integridad. Triodos Bank no se ha visto involucrado en procedimientos legales o sanciones relacionadas con el incumplimiento de las leyes o normativas en el ámbito del control financiero, la corrupción, las acciones publicitarias, la competencia, la privacidad o la responsabilidad del producto. Font
Caldria preguntar al sotsdirector general de Triodos Bank si ens està incitant a presentar denúncies per tal de donar més importància a les incidències, o si ha informat de l'incompliment legal a l'Àrea internacional de Compliment amb seu a Zeist. O com han procedit els Compliance officers.
Com actuar com a client
 
Davant l'interès per ser client d'un banc ètic, vaig insistir en diverses ocasions per via telefònica sobre quan tenien previst complir la llei. Finalment vaig comprendre que no tenien intenció de fer-ho i que si volia treballar amb ells havia de ser acceptant la complicitat de l'incompliment.
 
Vaig pensar que una manera de posar-los en un compromís era aportant un formulari traduït. Si l'empresa no ho feia, doncs a veure com reaccionen davant la traducció feta per un client. Podeu trobar la traducció aquí.
 
Malauradament no vaig arribar a temps de fer la prova perquè en aquell moment van acceptar finançar una empresa com Telecinco, fet que trobo inacceptable des d'un punt de vista ètic. Aquesta cadena televisiva té males pràctiques ètiques de manera permanent, promou de manera sistemàtica la xenofòbia envers els catalans i té un posicionament polític ofensiu que arriba al punt de demanar una il·legalitat: un grup d’intel·lectuals nacionalistes espanyols i Telecinco van elaborar el Manifiesto por la lengua común, un text ofensiu i amb trets propis de racisme lingüístic, i amb un estil més propi de l’època franquista que no pas d’una democràcia consolidada. 
 
Desconec si altres caixes o bancs on tinc diners financen aquesta empresa. Però el cas de Triodos és diferent precisament perquè tenen uns criteris ètics, de manera que incloent aquesta empresa l'estan legitimant, estan validant la seva actitud. No penso ajudar a finançar ni Telecinco ni AirBerlin, les dues empreses que més s'han significat per un comportament polític gens empresarial que aporta elements xenòfobs i mancats de tota ètica i respecte a la comunitat.
I un darrer comentari
 
El sotsdirector de Triodos ha argumentat les dificultats de tenir el web en català en dues línies: la primera per la complexitat de la seva pàgina, que requeriria una persona per cada llengua. Veient el tipus de pàgina que tenen, no sembla tan complexa perquè calgui una persona per llengua, sincerament. Però el contraargument és un altre: quan van encarregar el disseny de la pàgina havien d'haver demanat que havia d'estar dissenyada per a ser gestionada en format multilingüe. El que és car és fer-ho quan no s'ha previst abans, però això ja és una qüestió de diligència. Haurien de demanar responsabilitats al cap informàtic per no encarregar el web pensant en els requeriments que havia de tenir per a ser respectuós amb la clientela i socialment responsable.
 
El segon argument ha estat que si el fan en català també l'haurien de fer en valencià perquè sinó allà s'enfaden. Aquí és on l'alta valoració en què el tinc m'ha caigut als peus. Només el mateix fet d'expressar-ho ja és impresentable com a argument: a què jugueu, a empresa ètica o a partit polític?
 
És curiós que reconeixeu públicament que presteu més atenció als sectors interessats en convertir la llengua en un problema, que són sectors que majoritàriament no usen aquest idioma sinó un altre. La creació del problema pretén que finalment les empreses tinguin un argument per a fer servir ni una denominació ni l'altra. Davant del problema, ho fem sols en castellà, i això és el que fa Triodos. Seguir divulgant públicament aquest argument és fer-los el joc i perpetuar la discriminació. Alternativament, com ho veuríeu si en lloc de fer cas d'alguns polítics acceptem els criteris científics, universitaris, o dels òrgans que legítimament poden expressar el bon criteri: 
 
Aconsellem seguir el criteri de les Universitats o d’organismes acadèmics com l’Institut d’Estudis Catalans o l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Aquesta última, en el seu Dictamen sobre la qüestió (2005) estableix que la llengua té dues denominacions (català i valencià) fet que pot crear equívocs sobre la cohesió de l’idioma en alguns contexts, especialment fora de l’àmbit lingüístic compartit. Per aquesta raó l’AVL recomana fórmules sincrètiques a fi d’harmonitzar la dualitat onomàstica del nostre idioma amb la projecció d’este com a una entitat cohesionada i no fragmentada. Una possibilitat és la de posar català/valencià. Altres solucions no acadèmiques poden caure en el terreny dels interessos partidistes.
Enregistrament de l'entrevista

Comentaris

Pablo Marquez
5.
(continuacion)...Si usted prefiere un banco que haga sus ganancias mediante atrocidades como la fabricacion de minas, pero que le responda en la lengua de su eleccion y con una gran sonrisa, hay mult...
(continuacion)...Si usted prefiere un banco que haga sus ganancias mediante atrocidades como la fabricacion de minas, pero que le responda en la lengua de su eleccion y con una gran sonrisa, hay multiples opciones a la vuelta de la esquina de cualquier ciudad o pueblo mediano. Cada cual segun sus prioridades. Si no les gusta Triodos no abran una cuenta alli, pero criticarles, en el contexto general de depravacion bancaria sin limites, es ensañarse con el mas debil, para solaz y satisfaccion de los verdaderos malos de esta pelicula.
  • 0
  • 2
Pablo Marquez
4.
Triodos tiene sus cosas buenas y malas, nadie es perfecto. Es una banca online con una atencion directa al publico reducida. Casi todo se canaliza a traves de su central en Madrid. Atender a sus clie...
Triodos tiene sus cosas buenas y malas, nadie es perfecto. Es una banca online con una atencion directa al publico reducida. Casi todo se canaliza a traves de su central en Madrid. Atender a sus clientes en catalan no parece ser su prioridad. Comprendo que algunas personas esten descontentas con esto. Por mi parte, me he redactado a mi mismo una linea de prioridades para elegir banco, y la no-inversion en armas o abusos de los derechos humanos la situo en primer lugar. Si usted prefiere un banco que financie atrocidades pero que le responda en la lengua de su eleccion, con una diccion impecable y una gran sonrisa... Hay multiples opciones a dos pasos de su casa, si vive en una ciudad o pueblo de dimensiones medias. Cada uno segun su preferencia. Nunca necesito comunicarme directamente con Triodos porque su sistema online funciona a las mil maravillas. Con mis mejores deseos, Pablo.
  • 0
  • 1
Eva
3.

Pepa, i si no és molt preguntar... Ara tens algun compte bancari? On?

  • 0
  • 0
Assumpta
2.

Em sembla que si tinguessin vista, a banda de valorar un bon orador com és Joan Antón Melè,que és nascut a aquesta terra i que s'ha fet un lloc en el banc per la seva envejable capacitat de comunicació, també s'adonarien que els interessa respectar la llengua d'una de les zones més conscients i solidàries de l'estat. És una llàstima que ningú no els hi faci veure.

  • 1
  • 0
Pepa Casas Barcelona
1.

Fa ben poc m'hi vaig adreçar per cancelar el meu compte i la persona que em va atendre em va dir que si no li parlava en castellà, no m'entenia.

Em vaig quedar "a cuadros" i amb ganes de protestar. Saldar el compte va ser la millor de les actuacions.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article