el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

jun
27
dt

Últims articles Ireneu Castillo

Ireneu Castillo

Dilluns, 20.6.2016 20:00 h

Les balenes de 4 potes o quan l'Evolució es manifesta tossudament

Quan veiem dofins, orques o balenes amb els seus enormes cossos i la seva tremenda facilitat per moure's per l'aigua, es necessita un autèntic acte de fe per convèncer-nos que no són cap tipus de peix, sinó un mamífer de sang calenta com ho podem ser nosaltres, els gossos o les vaques. No obstant aquesta dificultat, la realitat és que ho són, encara que el fet de saber que una immensa balena blava de 30 metres prové d'un animal terrestre més semblant a un gos que a una altra cosa, tampoc ajuda a esvair dubtes..
Ampliar

Lectures 1094 lectures   Comentaris Cap comentariIreneu Castillo

Dilluns, 28.3.2016 12:45 h

L'enlluernador problema de la contaminació lumínica

¿Quanta gent a l'actualitat és capaç de reconèixer al cel el Carro Gran o el Camí de Sant Jaume? Poques, per no dir-ne cap. Ens hem separat tant de la natura que aquestes constel·lacions, antany conegudes i reconegudes per qualsevol pagès, ara ningú no les reconeix. I és que les ciutats i pobles s'han omplert de tantes llums que, ara, és impossible veure nítidament el cel, fins i tot a les poblacions poc habitades, i el que era abans habitual ara s'ha convertit en una cosa anecdòtica..
Ampliar

Lectures 1362 lectures   Comentaris Un comentariIreneu Castillo

Divendres, 18.12.2015 19:45 h

L'inesperat retrocés del desert: Greening Sahel

Quan sentim parlar de desertificació, una de les zones més castigades i paradigmàtiques sempre ha estat la part sud del desert del Sàhara, el que s'ha anomenat com Sahel. Les continuades sequeres que van assotar la zona entre els anys 60 i 90, així com el sobrepasturatge, havien deixat aquesta zona àrida totalment a mercè de l'avanç de les sorres del desert, portant als habitants d'aquella zona a la fam més dura i cruel. No obstant això, a partir de mitjans dels 90, s'ha descobert un fenomen que ha posat en escac a tota la comunitat científica..
Ampliar

Lectures 2057 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Ireneu Castillo

Dissabte, 5.12.2015 12:15 h

El Persimó, el caqui al que li agrada aixecar el colze

El consumir productes de temporada, a qui, com jo, li agraden les fruites i les verdures, és un autèntic plaer. A cada estació -encara que en l'actualitat es puguin trobar tots durant tot l'any- els productes que produeix la terra són diferents, i això fa que el paladar vagi gaudint de forma diferent però contínuament. A la tardor, els moniatos, les castanyes i les primeres cols fan la seva presència a les prestatgeries de les botigues de verdures, però si hi ha una fruita que marca l'entrada del fred, sens dubte, aquest és el kaki..
Ampliar

Lectures 2532 lectures   Comentaris Cap comentariIreneu Castillo

Dissabte, 7.11.2015 16:30 h

Fulgurites, els raigs fossilitzats

Hi ha a qui li sorprèn encara que entre les pedres hagin restes d'animals i plantes de fa milions d'anys. Aquestes restes resulten una mica "màgics" per a un profà, ja que pot arribar a ser difícil d'assimilar i comprendre com pot quedar empresonat i quedar conservat per segles i segles una cosa tan delicada com un ou, un peix o una simple fulla. El registre fòssil és extraordinari i sorprenentment minuciós trobant-se des de trepitjades de l'època dels dinosaures a "caques" i "pipis" de tot tipus d'animals..
Ampliar

Lectures 2564 lectures   Comentaris Cap comentariIreneu Castillo

Dilluns, 3.8.2015 09:30 h

La miraculosa medicina anomenada trasplantament de caques

Poques coses hi ha més repel·lents que veure els excrements acabats de fer d'un gos al mig del carrer, tot i que que ja arriba al paroxisme de la repel·lència si aquestes "alegries" són humanes. Per sort, aquestes últimes són menys usuals de veure, però imagini que aquest mateix "regalet" humà, el liqua amb sèrum fisiològic, el fica en una xeringa de mig litre i que, mitjançant una sonda que vagi des del nas als intestins, descàrrega el seu contingut directament al duodè. Fastigós, oi? Doncs bé, això, que pogués semblar tret d'una pel·lícula gore, resulta que s'ha definit en els últims temps com una medicina més eficaç que els antibiòtics..
Ampliar

Lectures 1865 lectures   Comentaris Cap comentariIreneu Castillo

Dijous, 7.5.2015 19:45 h

Doggerland, l'Atlàntida del Mar del Nord

El mar del Nord, si ho mirem des d'un mapa, és una part de l'Oceà Atlàntic que separa les terres d'Escandinàvia, d'Holanda, Dinamarca i les illes britàniques. Vist així, no crida molt l'atenció, a part de per ser un mar poc profund, força fred i ple de plataformes petrolíferes. Tanmateix, el mapa que estem veient en l'actualitat no té absolutament res a veure amb el que hi havia fa poc més de 8.000 anys. ¿S'imagina tota aquesta part formada per una verda contrada, amb turons poblats de roures i on els homes vivien i caçaven cérvols? Sí? Doncs per a la seva informació, aquest paisatge va existir, es deia Doggerland i va desaparèixer de la nit al dia a causa de l'allau submarí més bèstia que mai han descobert els científics..
Ampliar

Lectures 1046 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Ireneu Castillo

Diumenge, 26.4.2015 00:00 h

Ramree o el batalló japonès devorat pels cocodrils

Que l'home és el pitjor depredador del planeta és una obvietat que, tan sols visitant qualsevol mercat de proveïments del món, queda completament ratificat. Ja sigui per menjar o per traficar amb qualsevol part d'ells, l'ésser humà no dubta a acabar amb qualsevol bestiola vivent que es mou pel planeta i posant en un seriós perill la biodiversitat del planeta. Elefants, tigres, bisons, cangurs, óssos, taurons, balenes, bacallans... tot el que sigui susceptible de ser decapitat, esbudellat i rostit, es decapita, esbudella i rosteix sense misericòrdia, per molt que l'espècie en qüestió sigui perillosa i ens sigui potencialment letal..
Ampliar

Lectures 947 lectures   Comentaris Cap comentariIreneu Castillo

Dijous, 16.4.2015 21:15 h

Llac Vostok, l'immens llac sota el gel de l'Antàrtida

L'Antàrtida, el inhòspit continent gelat, per la seva situació al Pol Sud i a les baixíssimes temperatures assolides, ha estat cobert durant els últims milions d'anys per una capa de gel que arriba a superar els 4 quilòmetres de gruix en algunes parts. Aquest clima tan "benigne" -permeteu-me la ironia-, que ha portat a registrar el rècord de temperatura més baixa sobre la Terra amb -89,2ºC, ha fet que la vida sigui més que impossible. I si viure allà ja és difícil, d'explorar, ja ni parlem, encara que en un continent que és un desert llis i blanc sembla que poc calgui explorar..
Ampliar

Lectures 1124 lectures   Comentaris Cap comentariIreneu Castillo

Dijous, 2.4.2015 08:30 h

La cova dels cristalls gegants

Qui hagi tingut l'oportunitat de veure el clàssic del cinema "Viatge al Centre de la Terra" de 1959, protagonitzada per James Mason i basada en el clàssic de Jules Verne, es recordarà d'una de les imatges en què els protagonistes recorren una cova, a la qual, hi ha uns cristalls de quars gegantins impensables en la superfície i que eren el paradigma d'una terra desconeguda i remota. Efectivament, aquells cristalls de mides descomunals, i que deixaven petits a qualsevol home, simplement van ser fruit de la desbordant imaginació de Verne..
Ampliar

Lectures 1110 lectures   Comentaris Cap comentari12345...8>

Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter