Enfadar-se de vacances

La Fundació Antama ja és present amb la seva columna institucional al costat de la notícia de la no autorització d'un arròs transgènic experimental a Vinaròs. La fundació en qüestió té com a missió afavorir la 'excel • lència' dels cultius 'frankestenians' per Espanya i parlar de les seves bondats i el que calgui perquè la seva implantació sigui total. La seva aspiració és un planeta Terra cultivat amb unes poques varietats de les 'seves' llavors.

Però Per què s'enfaden tant? Per què insisteixen en la importància dels Organismes Genèticament Modificats en el futur agrícola? El cultiu en qüestió, ens han explicat fins a la sacietat, no té interès industrial, només és un assaig per combatre una malaltia que afecta 300 persones en tota Espanya (i que ja tenen tractaments). És a dir, no és un transgènic per donar suport als agricultors (cap ho és) sinó una invenció de la tecnologia farmacèutica.

La vertiginosa rèplica d'Antama eludeix hàbilment l'assumpte principal, la manca de documentació del cultiu experimental que ha estat clau perquè la Conselleria denegués el permís, i per contra, s'acarnissa amb la declaració de Vinaròs com a zona lliure de transgènics. La fundació qüestiona que un municipi es declari "zona lliure de", perquè segons ells atempta a la llibertat individual i no és de la seva competència.

Antama discuteix l'eix bàsic de la democràcia, que el poble pot opinar i decidir, en aquest cas a través d'un plenari municipal. S'entén i respecta que una fundació que defensa els interessos de grans corporacions de l'agronegoci, s'oposi a la declaració, però sembla greu que els molesti l'actuació de la societat civil, que buscant els canals de representació legítims, socialitzant i debatent el tema entre les parts implicades, amb les organitzacions que representen els sectors, fan allò que hauria de ser norma: construir democràcia participativa, construir propostes col.lectives.

El col.lectiu no pensa amb la mà a la butxaca.

Vicent Boix i Gustavo Duch, al Periódico de la Mediterrània

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article