el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

mar
26
dg
"No hi ha paraula verdadera que no sigui una unió infranquejable entre acció i reflexió" (P. Freire)

Últims articles Gustavo Duch

Gustavo Duch

Dimecres, 7.12.2016 09:45 h

Els cogombres d'Estats Units

Si tot surt com les grans corporacions volen -Investigacions recents mostren que 147 grups controlen el 40% del sistema corporatiu mundial- en un parell d'anys, amb tota probabilitat, emmalaltirem com la ciutadania dels Estats Units. O, almenys, així serà si s'aprova el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre Estats Units i Europa, el TTIP. Com explica un informe d'Amics de la Terra, amb el TTIP operatiu, en qüestió de ramaderia i alimentació d'origen animal estarem en una situació paradoxal..
Ampliar

Lectures 848 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch

Diumenge, 30.10.2016 19:30 h

Vol sobre terra

Entre març de 1956 i setembre de 1957, sis avions Beechcraft RC-45 van sobrevolar tot el territori de l'estat espanyol. Anaven equipats amb càmeres fotogràfiques Fairch Fairchild T-11 de gran format i lents Metrogon de 6 polzades i uns negatius de 70 mm. Un equip de gran qualitat per a la fotografia aèria. Els avions, que sortien de Getafe, Lleó o Barcelona, ​​eren part de l'anomenat Projecte Espanyol, dut a terme pel servei cartogràfic de l'exèrcit dels EUA amb finalitats militars que, com ja havien fet a Itàlia, formava part de la seva estratègia contra el comunisme..
Ampliar

Lectures 900 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch

Diumenge, 25.9.2016 15:45 h

MonBayer, la feblesa del dinosaure

Si els tribunals de la competència no ho fan enrere, l'any que assistirem a l'estrena d'una nova supermultinacional, MonBayer, o com decideixin anomenar a la fusió, entre Bayer i Monsanto després que la primera hagi comprat a la segona. I bé, què pot suposar això? Una primera resposta se situa en la lògica habitual del que pot representar una empresa tan poderosa com indestructible. Trobem als que ho valoren com un pas natural en l'esdevenir del nostre model econòmic, afirmant que amb empreses així, amb la seva «tecnologia infinita», amb la seva «capacitat d'arribar a qualsevol lloc», amb la seva «eficiència», tot serà immillorable..
Ampliar

Lectures 923 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Gustavo Duch

Dissabte, 10.9.2016 20:45 h

Incendis capitalistes

Quan es plantegen les diferències entre els tipus d'agricultura que es practiquen, per definir l'agricultura que actualment omple els nostres supermercats de menjar artificial, amb pesticides i molts quilòmetres de petroli a la motxilla, m'agrada substituir l'oxímoron d'agricultura industrial per un altre adjectiu, des del meu punt de vista, més precís: agricultura capitalista. En el cas dels incendis crec que aquest terme torna a ser el més apropiat perquè si bé avui és difícil separar entre incendis naturals o incendis provocats, quan molts elements se superposen, pràcticament tots es podrien incloure en aquest nou gènere d'incendis capitalistes..
Ampliar

Lectures 1031 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch

Diumenge, 7.8.2016 11:00 h

Bones llavors

"Sembra bona llavor i posa't a collir que en aquest món boig pot passar qualsevol cosa", és la tornada de 'Quan serà', una bonica cançó del grup argentí colombià Che Sudaka. I quanta veritat perquè, com estem veient en els últims anys, per tota Amèrica Llatina s'estan replicant perillosos decrets per "aniquilar el camp", seguint amb els versos d'aquests amics que gaudeixo a Barcelona. El torn li ha arribat a l'Equador on s'està discutint una nova Llei de Llavors amb interessos clars de prioritzar i donar suport a l'expansió de l'uniforme exèrcit de llavors certificades i transgèniques que comercialitzen empreses com Monsanto o Syngenta..
Ampliar

Lectures 1323 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch

Dijous, 14.7.2016 09:15 h

Vagis on vagis, tot són tanques

El que semblava un desvarieg de fabulistes orwellianos o de guionistes de ciència ficció ja treu el cap per la cantonada i no puc deixar de pensar que, abans que canti el gall, diversos països de la Unió Europea passaran a estar governats per algun gran directiu de qualsevol empresa de la construcció: de la construcció de tanques. Als que aquí seguim ens diran que les seves competències, experiència i coneixements en seguretat és el currículum més apropiat per mantenir la prosperitat europea, tot i que no hauran de convèncer-nos, ja que amb el creixement i influència que aquestes empreses estan adquirint, la seva arribada al poder serà vista com un procés natural..
Ampliar

Lectures 1328 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch

Dissabte, 21.5.2016 21:00 h

Comunitarismes

Serà terrible, la crisi del deute financer acabarà amb l'euro com a moneda única, i amb el dòlar i el ien com monedes arrogants. Tornarem a les monedes nacionals que una a una també aniran morint, així que no quedarà més que recuperar les monedes locals sense cap valor a borsa, els bancs de temps o qualsevol altra forma de bescanvi humanitzat. Sense diners, serà terrible, i els rics no seran rics i els pobres no seran pobres. S'estendrà el pànic, s'acabarà el petroli i els seus derivats que mouen el món, i que per tot el món mouen tones de mercaderies..
Ampliar

Lectures 1325 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Gustavo Duch

Dijous, 18.2.2016 09:00 h

El terror de les sigles

    Amb pactes com el TISA alguns serveis agraris públics poden passar a mans privades Durant anys, bona part de la pagesia de tot el continent europeu ha defensat la necessitat de veritables polítiques a favor d'un sistema agroalimentari europeu basat en models sostenibles i a petita escala. Ben al contrari, en cadascuna de les reformes que la Política Agrària Comuna (PAC) ha anat patint, aquesta ha avançat en la seva pròpia autodestrucció, és a dir, renunciant a regular. Les protestes d'aquestes últimes setmanes del sector lacti són un exemple: la liberalització del sector ha portat en els dos últims anys a un augment del 7% de la llet produïda a l'Estat espanyol, mentre que el nombre de granges s'ha reduït en un 10%..
Ampliar

Lectures 1221 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch

Dijous, 28.1.2016 12:00 h

Menjar 'made in Xina'

Em van convidar a participar en un debat amb el següent títol: En el futur ¿què menjarem? El primer que vaig pensar és que en el present ja hi ha molta gent, massa, que no menja o menja malament. Després d'arrufar el nas em va preocupar que no volguessin abordar el debat des del punt de vista de si menjarem insectes o, com els astronautes, pastilles de colors. Finalment vaig pensar en la tesi que avui preocupa i mobilitza moltes persones: en el futur menjarem el que ara es menja als Estats Units..
Ampliar

Lectures 1403 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch

Dimarts, 3.11.2015 23:15 h

Aprendre des de petits

El professor es va aixecar de la taula, va caminar cap a les primeres files de pupitres i mirant al seu alumnat de cara els va dir -dictat -, i va començar la narració que nenes i nens anotaven intentant encertar en cada accent, en cada hac, en cada ve baixa . - Caminaven pel camp agafats de la mà quan Eva, meravellada davant de la seva primera pomera, es va alliberar per prendre una fruita.- I Adan -, va seguir dictant el mestre silabejant cada paraula com si un metrònom li marqués el ritme, - enutjat per tan gran desobediència, la va pegar..
Ampliar

Lectures 2784 lectures   Comentaris Cap comentari12345...9>

Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter