Les xarxes socials avancen en un món rural en crisi. 6è Fòrum per un Món Rural Viu

Unes 250 persones es van reunir a Andorra (Teruel) del 3 al 5 d’octubre per participar en la 6a edició del Fòrum per un Món Rural Viu que cada dos anys organitza Plataforma Rural. Es tracta d’una trobada que reuneix a un ampli ventall de col·lectius de tot l’Estat espanyol, des de camperols a consumidors, passant per ecologistes, cristians de base, ONGs... que aposten per enfortir llaços de solidaritat entre l’àmbit rural i l’urbà, donar suport a la vida al camp i promoure una agricultura social, ecològica i de proximitat.

Algunes propostes

El 6è Fòrum per un Món Rural Viu va permetre avançar cap a una major articulació de les xarxes que treballen en la denúncia de les grans superfícies, els agrocombustibles, els transgènics, les males polítiques agràries, el turisme i l’especulació urbanística i que aposten per un comerç alternatiu, una agricultura camperola, uns serveis públics de qualitat en el camp, entre altres. D’aquesta manera, es van realitzar reunions de cada un d’aquests eixos temàtics per elaborar propostes d’acció per al pròxim període.

En l’àmbit sectorial, cal destacar l’aprovació d’una jornada de mobilització contra els transgènics el 17 d’abril, dia internacional de lluita camperola; la voluntat d’incidir en el debat sobre la Política Agrària Comuna (PAC) al Congrés dels Diputats; promoure processos de certificació alternatius i mercats locals i si fos necessari optar per la desobediència civil en la comercialització d’alguns aliments; continuar apostant per la construcció de la Universitat Rural Paulo Freire; organitzar un fòrum sobre turisme responsable i sobirania alimentària a principis del 2009, entre d’altres.

Enfortir el territori

Però entre els avenços realitzats, cal destacar la voluntat d’enfortir Plataforma Rural a nivell territorial i generar una dinàmica d’articulació de xarxes locals a favor de la sobirania alimentària. En aquest sentit, i seguint la filosofia del Fòrum Internacional per la Sobirania Alimentària, celebrat a Malí a començaments de l’any 2007 amb la participació de xarxes de dones, camperols, pescadors, consumidors, pastors..., ara es vol consolidar aquest procés a nivell estatal. Una experiència que permetria coordinar estratègies d’acció a favor de la sobirania alimentària a nivell local i estatal, incloure nous actors i sumar forces per avançar en aquesta lluita.

Com assenyalava el dirigent de la Via Camperola, Paul Nicholson, la situació internacional està canviant: "La crisi sistèmica, mediambiental, social, econòmica, alimentària... és una oportunitat per difondre les nostres propostes; però hi ha nombroses amenaces perquè el sistema també busca les seves alternatives i aquestes impliquen una major concentració en mans d’unes poques multinacionals". I subratllava el perill existent en el fet que "la sobirania alimentària pugui ser manipulada i cooptada per forces reaccionàries".

El repte no és gens fàcil, però resulta encoratjador comprovar com davant les creixents agressions del sistema capitalista i les múltiples crisis en les quals aquest està sumit, i que afectaran majoritàriament als sectors més vulnerables de la població a nivell mundial, els que combaten la globalització neoliberal s’uneixen en un front comú. Seguint la crida de la Via Camperola: "Globalitzem la lluita, globalitzem l’esperança".


Article publicat a Diagonal, núm 87.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article