Ser sexi no és cosa de nenes

L'exaltació de la sexualitat femenina des de la més tendra infància va encaminada a la submissió de la dona i al negoci.
¿Es pot ser sexi amb 5 anys? N’hi ha que creuen que sí, i fins i tot ho troben graciós i divertit. Si no, qui compraria aquestes disfresses de Carnaval per a nenes que recentment han encès les xarxes socials: «infermera sexi», diu l’embalatge, amb la foto d’una nena amb talons d’agulla i posat sensual, o la versió de «bombera», amb idèntica publicitat. Les dues disfresses adreçades a nenes d’entre 4 i 6 anys. No són un cas aïllat.

Per Carnaval sembla que disfressar-se ja no es porta, o almenys en el sentit estricte que dona el diccionari: «disfressar, desfigurar la forma natural d’algú o d’alguna cosa perquè no sigui conegut». Vestir-se d’entrepà amb potes ja no està de moda. Ara, si ets dona, o pel que hem vist també si ets nena, del que es tracta és de mostrar-se sexi. A la botiga de disfresses hi trobem vestits de metge, capellà o policia per a ell, i la versió eròtica i femenina per a ella. La dona com a objecte sexual. Es tracta de la nova tendència del mercat.

La publicitat, les joguines, les sèries, els videojocs, les revistes... ens presenten dia rere dia nenes amb look de dones adultes a qui les nenes intenten imitar. Des del kit de maquillatge fins als sostenidors amb farcit que els ofereixen algunes marques, l’erotització i la hipersexualització de la infància és una realitat. S’accelera el trànsit de la infantesa a l’adolescència, sense poder viure el que correspon a cada edat. Les nenes són forçades a madurar, en un moment essencial de les seves vides en què es configura la identitat. Una tendència que consolida els rols de gènere i els estereotips sexistes. A elles, els correspon ser la perfecta «doneta», submisa, innocent, obedient, sempre atractiva per a l’home.

El físic es converteix en l’eix central de la seva autoestima i, si no arriba a aquest ideal, que es basa en mesures impossibles, la insatisfacció amb el propi cos, la depressió i els desordres alimentaris (anorèxia i bulímia) es presenten a edats cada vegada més precoces. Davant de tanta pressió, no és fàcil per a nenes i joves estar a gust amb la seva imatge. Un 54% de les que tenen entre 11 i 18 anys se senten insatisfetes amb el seu físic, i es veuen o massa primes o massa grasses, segons una investigació de la Universitat de Sevilla i la Universitat de Huelva. El que condueix la majoria a fer dieta o a pensar que la necessiten, deixant-se portar per una falsa percepció i una baixa autoestima.

Les «disfresses sexis» de Carnaval per a nenes són només un exemple del prototip de dona que s’imposa. N’hi ha molts altres: concursos de bellesa infantils, que a França per cert van ser prohibits pel Senat; aplicacions perquè les nenes «juguin» a fer operacions d’estètica, oferint des de liposuccions fins a retocs de nas; o salons de bellesa per a nenes. En definitiva, l’exaltació de la sexualitat femenina des de la més tendra infància encaminada a la submissió de la dona i al negoci. Alguns ho tenen clar: les nenes d’avui són les dones del demà.

@esthervivas

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article