Per l'arxiu de la causa contra 8 activistes d'Ecologistes en Acció que denunciaven les activitats de CaixaBank

El desembre de 2011, Ecologistes en Acció, com a part del seu Congrés Confederal desplegar tres pancartes a la seu central de CaixaBank a Barcelona amb els textos "La Caixa arrasa el planeta", "Justícia social i ambiental" i "Allibera't de la banca ". En l'acció directa no violenta participar unes 300 persones, de les quals, 8 van desplegar dues de les tres les pancartes. Aquestes 8 persones s'enfronten a la petició de 8 mesos de presó a l'actualitat.

L'acció va denunciar diversos fets àmpliament contrastables. El primer tenia a veure amb la denúncia de l'enorme acumulació de poder polític i econòmic en el sector bancari, afirmant que són els bancs, part fonamental dels "mercats", que estan dictant avui el gruix de les polítiques públiques que executen els governs . Per això estan fent servir les cadenes del deute públic, contret en gran part per rescatar els bancs i antigues caixes en el seu naufragi immobiliari.

El segon eix de crítica va partir de l'evidència que CaixaBank controla part de les accions d'empreses espanyoles transnacionals d'enorme rellevància en els sectors energètic, de l'aigua i de les infraestructures. Parlem d'empreses amb polítiques ambientals i socials molt agressives, tant al nostre país com en altres països del Sud: Agbar, Repsol, Gas Natural - Fenosa o Abertis. Només per posar alguns exemples: Agbar està restringint l'accés a l'aigua potable a importants sectors socials en diversos llocs d'Amèrica Llatina, Repsol té camps petroliers en llocs d'altíssima biodiversitat; Gas Natural - Fenosa basa el seu negoci en els combustibles fòssils, els principals responsables l'escalfament global, o Abertis està construint autopistes a tot el món que estan servint per expandir un model urbanístic fortament depredador del territori.

La tercera línia de denúncia va tenir a veure amb l'aposta de CaixaBank, abans La Caixa, per l'especulació urbanística. Són centenars les urbanitzacions a tot l'Estat finançades per La Caixa, moltes d'elles convertides avui en actius tòxics, la qual cosa ha portat a CaixaBank a haver de aprovisionar més de 2.500 milions d'euros per a la seva cartera de crèdit immobiliari. Un altre exemple clar és la seva aposta per la polèmica Torre de Cajasol a Sevilla.

Finalment, l'acció també va denunciar que, malgrat tot això, CaixaBank està rebent generoses ajudes públiques per a la seva expansió, amb les quals s'ha convertit en el primer banc de l'Estat espanyol amb 342.618.000 d'euros en actius, per davant del BBVA i del Santander. Aquest és el cas de la seva adquisició de Banca Cívica, que rebut 977 milions d'euros d'ajudes públiques, o la recent del Banc de València, amb 5.500 milions de diners que engrosseix el dèficit públic. A més, la filial de CaixaBank, Criteria, evadeix impostos mitjançant l'ús de paradisos fiscals.

És cert que Ecologistes en Acció podia haver escollit un altre mitjà per comunicar les seves crítiques a l'entitat. Probablement hagués estat més efectiu que hagués pagat anuncis en els mitjans de comunicació de masses, com fa CaixaBank. No obstant això és obvi que Ecologistes en Acció, ni cap altre moviment social, té la capacitat econòmica per fer-ho. Mentre el sistema democràtic actual segueixi discriminant en la possibilitat de comunicació social en funció de la capacitat econòmica, accions com la de desembre de 2011 a la seu central de CaixaBank tindran tota la legitimitat.

Amb aquesta acció, Ecologistes en Acció simplement segueix el camí de milers de persones que han realitzat accions de desobediència civil i que avui les nostres societats reconeixen per la seva tasca en l'avanç cap a la justícia social i ambiental. Persones que van decidir enfrontar-se a sistemes injustos per aconseguir i / o mantenir drets i llibertats socials. La discriminació en l'ús de l'aparell judicial a favor del poder establert no és nou: mentre que les persones i / o entitats vinculades a les elits polític-financeres disposen de mitjans possibles per evadir sancions (penals o econòmiques)-quan no se'ls s'indulta -, a les persones que protesten per denunciar un ordre injust se'ls aplica amb tota la duresa.

Per tot això, les organitzacions considerem que l'acció per la qual es demana 8 mesos de presó a cada un dels 8 activistes va ser una acció legítima que mereix l'arxiu de la causa. Amb aquesta intenció s'ha creat aquest enllaç per a la captació de signatures d'adhesió als encausats.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article