350.org i la desinversió fòssil

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" l' 11-Oct-16) 
350.org és una organització ecologista d’abast mundial centrada en la lluita contra l’escalfament global (la seva seu a l’estat espanyol és a Barcelona). Una de les seves darreres campanyes mundials és la de la desinversió en la industria fòssil, que té un precedent en la campanya de desinversió en empreses sudafricanes a l’època de l’appartheid. La lògica és la següent: tots els governs del món han declarat fa poc a París que no hauríem d’excedir un augment de temperatura de més de 1.5 C respecte a l’era preindustrial. I l’ONU, a través de l’IPCC, ens diu que això significa que, per a tenir una probabilitat del 50% de no depassar aquest límit, com a màxim podem abocar a l’atmosfera 353 Gt (gigatones) addicionals de CO2.
 
Però, d’altra banda, les companyies petrolieres indiquen de forma explícita als seus comptes anuals les quantitats de petroli i gas que ja han descobert i que poden extreure de forma rendible. És el què s’anomenen reserves i la seva definició està regida per normes molt estrictes del mercats borsaris, per tal com representen, per així dir-ho, les quantitats d’hidrocarburs que aquestes companyies ja tenen al sac i ben lligades. Són, doncs, quantitats contrastades i rigoroses. I resulta que, segons dades de la consultoria energètica noruega Rystad, si ens limitem només a aquells actius que ja estan en explotació, i deixant de banda aquelles reserves que es podrien explotar més endavant, resulta que contenen una tal quantitat de carboni que, si totes acabessin de ser extretes, cremades i abocades a l’atmosfera, hi afegirien 517 Gt de CO2. És a dir, més del que tots els països del món han acordat que és prudent abocar-hi. I aquesta xifra deixa de banda també les emissions per la crema de carbó també ja en explotació. Si s’hi afegeix aquest carbó, la xifra passa a 942 Gt de CO2.
 
Així, el raonament inapel·lable és que si les petrolieres continuen amb la seva activitat impertorbades, desencadenaran un escalfament global catastròfic. Per tant, la seva activitat és extremadament perniciosa per a la societat i, en conseqüència, igual com va succeir en el seu dia amb els esclavistes o amb la Sud-àfrica de l’appartheid, cal que, com a societat, els retirem la llicència social per operar. La manera elegida per a catalitzar aquest canvi, és influir en entitats inversores les quals, per la seva condició o objectius fundacionals, hagin de ser necessàriament sensibles a penalitzar activitats que siguin perjudicials per a la societat en general. Aquest Abril passat, el total d’actius gestionat pel conjunt de tots els fons d’inversió i inversors que s’han adherit a la campanya, ha arribat a un total de més de 3 bilions (amb b) d’euros. I els darrers èxits de la campanya, inclouen els fons d’inversió dels ajuntaments de ciutats com Berlin. Paris, Estocolm, Copenhaguen i Oslo.
 
A l’estat espanyol hi ha la possibilitat de desplegar aquesta campanya si ets accionista, molt petit o gran, d’entitats que inverteixin en els fòssils (bancs, asseguradores, ...) o tens capacitat d’influència en qualsevol altre entitat que actuï com a fons d’inversió. Tu també pots contribuir doncs a aquesta campanya tant exitosa a nivell mundial, i posar el teu granet de sorra per a que aquest desastre anunciat no ocorri.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article