el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

abr
25
dt
Dia Africà del Paludisme

Últims articles Cesc Batlle

Cesc Batlle

Dimecres, 1.3.2017 07:00 h

Despertant el gegant

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 28-Feb-17) Bill McGuire, professor de geofísica al University College de Londres, al seu llibre “Despertant el gegant” (“Waking the Giant”, Ed. Oxford, 2012) analitza la possible relació entre l’escalfament global i variacions en l’activitat volcànica i el nombre de terratrèmols a tot el món. Tot seguit, només podem reproduir un parell dels exemples que McGuire aporta.   El primer seria el volcà Pavlov, el més actiu d’Alaska amb unes 40 erupcions en els darrers 200 anys..
Ampliar

Lectures 773 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle

Dimecres, 25.1.2017 13:00 h

Els arrabassaterres

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 24-Gen-17)  Aquest és el títol del llibre de Fred Pearce (The landgrabbers. 2012) que investiga un fenomen espectacular que no arriba a les planes dels diaris: l’adquisició de terrenys a gran escala a pràcticament qualsevol lloc del planeta. Els motius van de la voluntat d’alguns governs de mirar d’assegurar la provisió d’aliments per els seus països davant l’escalfament global, fins al conreu de monocultius per abastir una o altra indústria, passant per la desforestació salvatge..
Ampliar

Lectures 821 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle

Dimecres, 21.12.2016 13:00 h

Només sis nombres

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 20-Des-16) A ‘Només sis nombres’ (Just six numbers. Basic Books), Martin Rees, professor emèrit d’astrofísica a Cambridge, ens parla de com el nostre univers deu la seva existència a una combinació de sis nombres, i de com aquesta existència només pot ocórrer dins d’un interval extremadament reduït de valors per aquests sis nombres. Aquí, per raons d’espai, ens centrarem en el nombre Èpsilon (E)..
Ampliar

Lectures 1023 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Cesc Batlle

Dimecres, 12.10.2016 06:30 h

350.org i la desinversió fòssil

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" l' 11-Oct-16)  350.org és una organització ecologista d’abast mundial centrada en la lluita contra l’escalfament global (la seva seu a l’estat espanyol és a Barcelona). Una de les seves darreres campanyes mundials és la de la desinversió en la industria fòssil, que té un precedent en la campanya de desinversió en empreses sudafricanes a l’època de l’appartheid. La lògica és la següent: tots els governs del món han declarat fa poc a París que no hauríem d’excedir un augment de temperatura de més de 1..
Ampliar

Lectures 1011 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle

Dimecres, 7.9.2016 09:30 h

El bonobo i els deu manaments

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 06-Sep-16) Malauradament, tenim molts motius pel descoratjament: corrupció, nepotisme, egoisme, tràfic d’influències i un llarg etcètera d’altres mostres d’insolidaritat. Tants, que hom es podria arribar a preguntar si els preceptes en els quals hem sigut educats: estimar a l’altri, preocupar-se pel bé comú, generositat, compliment amb les obligacions i les normes, etc... no podrien ser part d’un sofisticat muntatge per tal d’induir a la majoria de la població a comportar-se de forma que sigui més fàcil de controlar..
Ampliar

Lectures 1235 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle

Dimecres, 3.8.2016 16:15 h

Som Energia

(Article publicat a "El Punt Avui" el 02-Ago-16) Som Energia (www.somenergia.coop/ca/) és una cooperativa sense afany de lucre creada a Girona el Desembre del 2010, i és la història d’un èxit esclatant. En el moment d’escriure aquest article, té 26,463 associats (58% a Catalunya i fins al 72% als Països Catalans). L’objectiu i propòsit de Som Energia és proporcionar energia 100% renovable als seus socis. Aquesta energia renovable, Som Energia la compra al mercat a generadors d’energia renovable, o la genera en les instal·lacions d’energia renovable que ella mateixa construeix amb el finançament dels socis que decideixen participar-hi..
Ampliar

Lectures 1455 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle

Diumenge, 3.7.2016 03:30 h

Criminals climàtics

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 28-Jun-16) El passat 29 de Març, 17 fiscals generals de 17 estats dels EUA, incloent estats tant importants com Nova York o Califòrnia, varen anunciar una iniciativa conjunta per a investigar i portar a judici el possible frau comès per Exxon Mobil i altres empreses del lobby dels combustibles fòssils, al voltant de l’escalfament global.   Aquesta iniciativa arrenca en gran part de les revelacions efectuades durant el 2015 per diversos mitjans, entre ells el Los Angeles Times, els quals, a traves de les seves investigacions periodístiques, varen aportar múltiples documents interns d’Exxon que demostraven que estava perfectament assabentada de l’existència de l’escalfament global i de les seves conseqüències des de mitjans dels 80, a partir de les recerques efectuades pels seus propis científics des d’una dècada abans..
Ampliar

Lectures 1392 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Cesc Batlle

Diumenge, 22.5.2016 09:00 h

La tàctica Serengueti

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 19-Mai-16) Un aspecte poc conegut a casa nostra dels mètodes emprats pels negacionistes de l’escalfament global, són les tàctiques intimidatòries utilitzades contra molts dels climatòlegs capdavanters. El principi bàsic és: si no podem enderrocar les conclusions presentades per aquests científics, enderroquem-los a ells i les seves reputacions, i això ensorrarà la credibilitat de l’escalfament global. Aquesta tàctica s’ha batejat com a tàctica Serengueti, evocant les pràctiques dels depredadors africans, que aïllen les víctimes més febles dels ramats, per tal de poder matar-les un cop lluny de la seguretat que aquests els proporcionen..
Ampliar

Lectures 1518 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle

Dissabte, 19.3.2016 00:15 h

Això ho canvia tot

(Versió extesa de 3500 caràcters de l'article publicat a El Punt Avui el 15/03/16) Naomi Klein, líder d’opinió compromesa amb els moviments socials, ens aporta ara “Això ho canvia tot” (Empúries. 2015), un llibre sobre escalfament global molt ben escrit i fàcil de llegir. La ciència climàtica del llibre és impecable. L’anàlisi dels impactes previstos, també. És un llibre dur i punyent, que, alhora, ens presenta un possible futur realista d’esperança.   Al llibre, Klein ens planteja les següents afirmacions, que trobo irrefutables i que, encadenades, ens porten a una conclusió indefugible..
Ampliar

Lectures 1335 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle

Dilluns, 25.1.2016 04:15 h

Manifestament Insuficient

(Versió extesa de 3500 caràcters de l'article publicat a El Punt Avui el 05/01/16) La cimera climàtica de la ONU a París va concloure amb un acord que és tan manifestament insuficient, que alguns experts en climatologia l’han qualificat de “frau”. De fet, l’acord és només una declaració d’intencions, sense límits globals d’emissions a compartir, ni cap previsió de sancions per als incomplidors. Això és deliberat per tal de què l’acord pugui ser signat directament pel president Obama, i no hagi de passar pel Congrés dels EUA, a on seria trinxat..
Ampliar

Lectures 1248 lectures   Comentaris Cap comentari
Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter